1. #1
    Senior Member Follow User Gallery
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Pittsboro, NC
    Age
    40
    Posts
    717

    Red face Ring Master! unofficial - Information, Installation

    Ring Master! unofficial - Information, Installation

    Ring Master!
    [CLICK HERE TO GET CURRENT VERSION]
    (Current Version is 1.3 Updated 03/25/2016)
    by: Joseph Drust

    Ring Master allows you to quickly create Ring Band Basemeshes at a precise size for Jewelry creation

    This plugin is unofficial.




    Main features



    • Creates a Ring Band Basemesh at a precise mm size, thickness, and width
    • Exports out to scale via *.obj
    • Great for using with the ZModeler Brush and Dynamesh to create rings
    • No need for an external application to create a precise ring band for use in ZBrush.



    Usage


    Video Tutorial:


    Installation

    **** Make sure you have updated to 'ZBrush 4R7 P3' or later! *****

    ZBrush 4R7 32bit:
    UnZip the RingMaster_v1.0_x32.ZIP file to your \Pixologic\ZBrush 4R7\ZStartup\ZPlugs\ folder.
    Restart ZBrush.
    Ring Master will be located under the Zplugin tab.

    ZBrush 4R7 64bit:
    UnZip the RingMaster_v1.0_x32.ZIP file to your \Pixologic\ZBrush 4R7\ZStartup\ZPlugs64\ folder.
    Restart ZBrush.
    Ring Master will be located under the Zplugin tab.

    **** Make sure you have updated to 'ZBrush 4R7 P3' or later! *****

    *The plugin will create a new tool that contains a 1in(25.4mm) cube, a precise mandrel, and the ring band.
    *Use *.ZTL when saving any created ring files (The creation process uses multiple tools to generate the band that can cause *.ZPR bloating.)
    *As always, remember to save before using!

    Change Log

    v1.0: Initial GumRoad Public Release

    Notes

    Over the holidays I started messing with some 3D Printed ring designs and needed ring bands to be a precise scale. I grew tired of leaving ZBrush to generate a certain sized band, so I wrote this little script so I never have to again :)

    This will be the first plugin I will be releasing with a cost associated with it (price is set at $1.) The link to the plugin is below and will take you to my GumRoad site: https://gumroad.com/piggyson#

    I have created quite a few ring basemeshes using this plugin then modified inside of ZBrush with the ZModeler Brush, Nanomesh, and Dynamesh. So far they all have held the correct size and printed well on a FormLabs Form2 but I am far from an experienced coder so if you run into any bugs please post them in this thread and I will try to get them resolved. :)

    Hopefully this plugin will be useful! I had a flux capacitor moment when I got it to work and have been making rings non stop.

    -Joseph

    [CLICK HERE TO GET CURRENT VERSION]

  2. #2
    Member Follow User Gallery
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Belgium
    Posts
    30

    Default

    Thank you so much for this plug-in!
    Thank you also for all others you have been working on, although this last one is - for me personally - going to be a big help

    Kind regards and a most healthy, creative and enjoyable 2016!

    Eldero
    ZBrush / Corel Painter / Photoshop / Groboto (occasionally)

    http://brrrumblebee.be

  3. #3

    Thumbs up

    Thank you very much Joseph very very useful.

  4. #4

    Default

    I didn't know Joseph Drust was a ring guy. Well well. I'm just waiting for a real measuring tool, and real life units into Zbrush
    (though it's possible to check on Print Exporter plugin for that)

  5. #5
    Senior Member Follow User Gallery
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ribadeo, Lugo, Spain
    Age
    46
    Posts
    502

    Default

    Thank you Joseph! you're the ZPlugin Master, Zbrush and Jewelry is a big reality, all improvements focused on this application will be more than welcomed!
    Nacho Riesco Gostanza

    Wesite "Organic Jewelry Designs": https://www.nachoriesco.com
    Facebook Page: https://www.facebook.com/organicjewelrydesigns
    ArtStation: https://artstation.com/artist/nachoriesco

  6. #6

    Default

    @Tetsuo
    I didn't know Joseph Drust was a ring guy. Well well. I'm just waiting for a real measuring tool, and real life units into Zbrush
    (though it's possible to check on Print Exporter plugin for that)
    The units shown on the Action Line are millimeters (divided to tenths of millimeters).
    You can create a cube that corresponds to say 3 big units on the action line. If you then go to 3D Print Exporter and click millimeters and Update Size Ratios you'll see that the values there are in line with what you created. (provided that you don't have any other subtools outside of the cube - the values there show the size of the entire scene, but I guess you're aware of that)

    EDIT: Why other units in ZBrush do not correspond to this is rather curious
    EDIT2: nevermind

  7. #7

    Default

    Great job Joseph


  8. #8
    Senior Member Follow User Gallery
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Antwerp
    Age
    39
    Posts
    919

    Default

    Great plugin!
    Best regards mutte
    My ZBC sketchbook / Z4beta thread
    My ARTSTATION
    BLOGSPOT
    freelance cg sculptor/creature designer

  9. #9
    New Member Follow User Gallery
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    2

    Default

    Great job on the Plug-in! Thanks!

  10. #10
    New Member Follow User Gallery
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    San Francisco
    Posts
    6

    Thumbs up

    Many thanks!
    It'll be huge help
    I wish to support with more $, didn't allow me to do so..
    d.

  11. #11
    New Member Follow User Gallery
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    1

    Default A big thanks - and a side note

    Joseph - first off I would like to say thanks for creating this little piece of magic. I also use ZB for making jewellery and this really simplifies my process for iterating base meshes. Nice job!

    I also wanted to let you know that when I downloaded the files yesterday I noticed that the files in the 32 bit folder are named the same as the files in the 64 bit folder. Not sure if the files are different as I only loaded the 64 bit versions.

    Thanks again for this plugin and all the other awesome work you do for the community.

    Stephen

  12. #12
    Senior Member Follow User Gallery
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    USA
    Age
    42
    Posts
    5,731

    Default

    Just purchased this... Awesome plugin!

  13. #13
    Senior Member Follow User Gallery
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Pittsboro, NC
    Age
    40
    Posts
    717

    Default Ring Master! Version 1.1 Update unofficial - Information, Installation

    Ring Master! unofficial - Information, Installation

    Ring Master!
    [CLICK HERE TO GET CURRENT VERSION]
    by: Joseph Drust

    Ring Master allows you to quickly create Ring Band Basemeshes at a precise size for Jewelry creation

    This plugin is unofficial.




    Main features



    • Creates a Ring Band Basemesh at a precise mm size, thickness, and width
    • Exports out to scale via *.obj
    • Great for using with the ZModeler Brush and Dynamesh to create rings
    • No need for an external application to create a precise ring band for use in ZBrush.




    Usage



    Video Tutorial:



    Installation

    **** Make sure you have updated to 'ZBrush 4R7 P3' or later! *****

    ZBrush 4R7 32bit:
    UnZip the RingMaster_v1.1_x32.ZIP file to your \Pixologic\ZBrush 4R7\ZStartup\ZPlugs\ folder.
    Restart ZBrush.
    Ring Master will be located under the Zplugin tab.

    ZBrush 4R7 64bit:
    UnZip the RingMaster_v1.1_x32.ZIP file to your \Pixologic\ZBrush 4R7\ZStartup\ZPlugs64\ folder.
    Restart ZBrush.
    Ring Master will be located under the Zplugin tab.

    **** Make sure you have updated to 'ZBrush 4R7 P3' or later! *****

    *The plugin will create a new tool that contains a 1in(25.4mm) cube, a precise mandrel, and the ring band.
    *Use *.ZTL when saving any created ring files (The creation process uses multiple tools to generate the band that can cause *.ZPR bloating.)
    *As always, remember to save before using!

    Change Log

    v1.0: Initial GumRoad Public Release
    v1.1: Added US Half Sizes, Increased MM values for creating Bracelets, Added Config options, Added Gem Stones

    Notes

    Thank you all for the support; I am glad to hear that the plugin is of use! By request I have added some additional options to the plugin. The addition of US Half Sizes has been added along with the ability to modify the default values for these (watch the above for how to do this.) The mm value has been increased to allow the creation of bracelets up to 80mm. Help text should now show up correctly and the storing of the default settings should now work in the x32 version.

    Finally I have added the support for Gem Stones. This will allow you to create new subtools with the correctly sized stones. These stone files can be replaced with custom ones if needed (see video above.)

    If you have already downloaded the plugin through my GumRoad site you should recieve an email with a link to the new version. If you do not let me know and I'll see what I can do Here is the link my GumRoad site: https://gumroad.com/piggyson#

    If you run into any issues or potential bugs just post them here and I'll attempt to fix them


    -Joseph

    P.S. If you are looking for more information relating to creating Jewelry inside of ZBrush I recommend checking out Tomas Wittelsbach's thread here on ZBC: http://www.zbrushcentral.com/showthr...lry-Sketchbook

    [CLICK HERE TO GET CURRENT VERSION]

  14. #14
    Senior Member Follow User Gallery
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    129

    Default

    Looks like just the perfect little plug-in for me! All my ring designs have to first be made in another 3D prog and then imported into ZB. No longer! Will definitely be buying.
    Custom Jewellery Design - Third Dimension Jewellery

  15. #15
    New Member Follow User Gallery
    Join Date
    May 2009
    Posts
    20

    Default Change to English sizes?

    Hi, Great plugin. I'm trying to make UK sizes but the pluggin doesn't update some sizes when I use the mm tab. For example it doesn't reconise a 19.8mm measurement. Any ideas what I'm doing wrong? Can i can the txt file within the plugin folder to make UK sizes instead of US?

    Thanks for your help, cool plugins

Page 1 of 4 1234 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •